Ioan Suru (Johny) 25 jaar medisch assistent in Slatina-Timis en 20 jaar medisch assistent en general manager van ADAMSlatina-Timis


2021 johny 25jaar1Na zijn studies als medisch assistent geneeskunde en tandzorg in Arad, startte Johny zijn carrière als medisch assistent in zijn geboortedorp Slatina-Timis bij de toenmalige huisarts in het dispensarium.
In die periode waren er de eerste contacten gezien Slatina-Timis door de gemeenteraad van Geel geadopteerd werd in december 1989 en de VZW Geels Roemeniëkomitee sinds 1990 actief is in Slatina-Timis.

 

ioan suruVia het tweede project van de VZW Geels Roemeniëkomitee, met financiële steun van Vlaanderen, werd het bestaande dispensarium in concessie genomen en een volledig nieuw medisch-sociaal centrum uitgebouwd.
Johny stapte over naar dit project en hij werd de eerste medisch assistent, samen met zijn zuster van ADAMSlatina-Timis. Hij ontplooide zich ten volle en werd de “general manager” van ADAMSlatina-Timis. In deze functie was hij ook het aanspreekpunt van Geel en vele andere organisaties.
Intussen is ADAMSlatina-Timis een begrip geworden in Roemenië en daarbuiten en veelvuldig beschreven en gedocumenteerd als “Best Practice”.
Momenteel is binnen dit regionaal medisch centrum ook een permanente wachtdienst en een vaccinatiecentrum aanwezig. Wegens het gebrek aan huisartsen in Roemenië, wordt ook de gezondheidszorg in de omliggende dorpen overgenomen door ADAMSlatina-Timis. Zo wordt nu een bevolking van meer dan 10.000 inwoners bediend.
2021 johny 25jaar5Op 17 december 2021 werd Johny gevierd na de vergadering van het bestuursorgaan van ADAMSlatina-Timis in aanwezigheid van een delegatie van Geel, Kris, Pedro, Paul en Jozef; het personeel en de burgemeester van Slatina-Timis.
Jozef Goebels, voorzitter VZW Geels Roemeniëkomitee en lid BO ADAMSlatina-Timis belichte de uitzonderlijke verdiensten van Johny en dankte hem uitdrukkelijk voor zijn niet aflatende inzet voor een kwalitatieve, toegankelijke en betaalbare gezondheidszorg in Roemenië. Het uitzonderlijk karakter wordt benadrukt door het feit dat op dit ogenblik 78% van de bevolking van Slatina-Timis gevaccineerd is, tegen 28% in de omliggende dorpen en 38% over gans Roemenië.
Johny is het “manusje van al” met een bijzondere humanitaire motivatie en solidariteitsgevoel. Jozef verwoordde het vele respect en bewondering van iedereen voor wat Johny dagelijks opbrengt voor wat hem het nauwst aan het hart ligt nl. de gezondheid van de inwoners van Slatina-Timis en ver daarrond. De hoop werd uitgedrukt dat met deze symbolische viering en de geschenken die allemaal met een warm hart gegeven werden een steun mogen betekenen in wat Johny dagelijks opbrengt en het geloof in wat we samen proberen te realiseren en bereiken.
2021 johny 25jaar fietsDiverse geschenken werden overhandigd vanuit aanwezige en niet aanwezige personen en instellingen die Johny een hart onder de riem wilden steken. Zo kreeg hij van de VZW Geels Roemeniëkomitee een nieuwe “werkfiets” en van de Stuurgroep CM AMT een verzorgingstas met allerlei versnaperingen en gadgets. Vanuit ADAMSlatina-Timis werd gezorgd voor hapjes en een verjaardag cake en de Netevallei zorgde voor de begeleidende drank. Er werd getoast op een verdere prachtige samenwerking in de uitbouw van gezonde gemeenten via preventie, thuiszorg en goede medische zorg.2021 johny 25jaar22021 johny 25jaar3