vorige dagen: klik hier

Dag 9: Regensburg - Niederalteich 95km

Vanuit Regensburg fietsen we de ganse dag langs de Donau. Na 10km verschijnt de Walhalla tempel 100m hoger op de Bräuberg genoemd naar de eeuwige rustplaats van de vroegere Germaanse Goden. De tempel werd tussen 1820 en 1842 gebouwd met in de centrale hal bustes van illustere Germaanse grootheden zoals: J.S. Bach, L. von Beethoven, Kant, Johann Mendel enz. . De A-3 autoweg zullen we nog dikwijls kruisen. Binnen en op de dijken zijn er steeds veel watervogels en ook  schapen met hun vele lammetjes. Niederalteich is ons doel vandaag. Het bezit één van de oudste benedictijnenkloosters van Beieren(731). De kerk die twee torens heeft, was als basiliek bedoeld.

{gallery}albumfietsfotos_dag9{/gallery}

 

Dag 10: Niederalteich -  Aschach am Donau 105km

Langs een poel vol kwakende kikkers rijden we richting Oostenrijk. In Passau steken we de Donau over via de stuw van een waterkrachtcentrale. We rijden de stad door langs de Donau-oever waar vele cruiseboten liggen te wachten op hun passagiers. Via een brug rijden we terug op de linkeroever.   We verlaten Duitsland om via de Oostenrijkse Donau-Radweg, één van de meest gekende fietsroutes vanwege het vlakke verloop, onze reis verder te zetten. Voor de derde maal gaan we naar de overkant ditmaal met een veer. In Aschach am Donau overnachten we.

{gallery}albumfietsfotos_dag10{/gallery}

 

Dag 11: Aschach am Donau - Willersbach 107km

Nog altijd prima fietsweer. In Ottensheim, waar we het kasteel al van ver zien staan, nemen we nog eens een veer om de Donau over te steken. We rijden verder op de linkeroever door Mauthausen, het museum van het nazi-concentratiekamp hebben we niet bezocht. In het stadje staan wel enkele fraaie gevels waaronder het "Bürgerhaus". In de volgende regio "Niederösterreich" is er in "Machland" een dam gebouwd om 1000 huizen te beschermen tegen de overstromingen van de Donau.

{gallery}albumfietsfotos_dag11{/gallery}

 

Dag 12: Willersbach - Zwentendorf 101km

Onder een hemelsblauwe lucht rijden we door Ybbs. Op de rotsen boven het stadje Melk, rijst het beroemde benediktijnenklooster uit 1889 op. Het kasteel van Schönbühel staat op een 40m hoge rots op de Donau-oever. We moeten er omheen, dat betekent dus klimmen. Onderweg ontmoeten we ook nog de heilige Severin en juist voor onze stopplaats in Zwentendorf staat een nieuwe kerncentrale die echter nooit in gebruik werd genomen. Het zal de bevers waarschijnlijk nooit lukken om de Donau af te dammen, maar moeite doen ze alleszins. In de bermen groeien wilde orchideeën en in het bos is daslook een mooie grondbedekker.

{gallery}albumfietsfotos_dag12{/gallery}

 

Dag 13: Zwentendorf - Wolfsthal 108km

Tulln is in het Nibelungenlied de plaats  waar Kriemhilde en koning Etzel hun verlovingsfeest hielden. Dit tafereel krijgt gestalte in de bronzen beeldengroep op de dijk. De wegbermen zijn een en al bloemenpracht. We naderen Wenen en we nemen de linkeroever zo komen we niet in het centrum maar gebruiken we het kilometerlange fietspad op het Donau-Insel en zien we het nieuwe Wenen met moderne hoogbouw en niet het oude centrum. We fietsen door het nationale Park Lobau/Donau-Auen, een brede strook uiterwaarden (Auen) tussen de oude meanders van de Donau, met tegen de wisselende waterstanden opgewassen bossen. Het is het laatste grote rivierbos in Centraal-Europa. Het fietspad loopt over een dijk, kilometers lang rechtdoor. Een blauwe hemel boven onze hoofden tot het opeens heel donker wordt, we komen er vanaf met 5km regen. In Wolfsthal zien we op de muur de schelp om naar Santiago de Compostella te wandelen. Bijna terug droog komen we in ons pension aan.

{gallery}albumfietsfotos_dag13{/gallery}

vervolg: klik hier