vorige dagen: klik hier

Dag 14: Wolfsthal - Györ 96km

Vandaag ontbijten we in Oostenrijk, rijden door Slowakije en slapen we in Hongarije. We passeren de resten van het Ijzeren Gordijn als we richting Bratislava, de hoofdstad van Slowakije rijden. Vanop de rechter Donau-oever  zien we aan de overkant de oude stadskern liggen. Verderop drijven vakantiewoningen op vlotters: geen gevaar voor overstroming meer. Na 25km fietsen zijn we in Hongarije richting Györ. De Euro "6" route gaat van de Atlantische Oceaan tot aan de Zwarte Zee en volgt de Donau.  Györ heeft een verkeersarm centrum, met een mooie marktplaats en nog vele  oude gebouwen.

{gallery}albumfietsfotos_dag14{/gallery}

 

Dag 15: Györ - Herend 107km

We verlaten de Donauroute en rijden door de Bakonyheuvels, de toppen reiken tot 600 meter, richting Balatonmeer. Na een steile klim bereiken we het Pannonhalma-klooster. De heuvels zijn nu pittig, vooral bergop. Een hertje kijkt vanuit een graanveld bewonderend toe.. De weg loopt door een natuurgebied met overal wandelwegen, banken met barbeque-plaatsen en je mag er zelfs je tent opzetten. We rijden echter verder tot in ons pension in Herend.

{gallery}albumfietsfotos_dag15{/gallery}

 

Dag 16: Herend - Ozora 102km

Vanuit Herend rijden we naar Tihany, wel rond het toeristisch dorp met abdij, zo sparen we een beklimming uit. We hebben al genoeg omhoog en omlaag gereden. We steken het Balatonmeer over met de overzet Tihany - Szantod. We eten in restaurant St.Kristof en als we willen betalen blijkt dat we 50% vermindering krijgen, niet omdat we met de fiets zijn, wel omdat het woensdag is. Als we in de buurt van Ozora komen moeten we nog door een "leem"-straatje van 3,5km. Het was droog dus we dachten geen probeem, in het begin was het zand. Maar toen werd het leem en de leem plakte aan onze banden, die bij elke ronde dikker en dikker werden tot dat de ruimte tussen band en spatborden volledig gevuld was en er geen beweging meer in de fiets te krijgen was. Na wat gepruts met een stokje kon je weer enkele meters verder en dan opnieuw kuisen. De opluchting toen we dit straatje achter ons konden laten was groot tot dat Ria haar achterband plat reed op een scherpe steen. De binnenband moest vervangen worden, wat met de vuile fietsen niet te doen was. Gelukkig stopte er een Hongaar met een pick-up die  fiets en fietstassen en ook Ria afzette aan het pension waar we nog maar 9km van verwijderd waren. 's Avonds werden de fietsen gekuist met de hogedrukreiniger van de huiseigenaar, die ons daarna ook nog uitnodigde om een palinka te komen drinken! 

{gallery}albumfietsfotos_dag16{/gallery}

 

Dag 17:  Ozora - Baja 110km

Zoals op vele plaatsen in Hongarije hebben de mensen hier een grot in de rotswand waar ze vroeger hun voorraden en hun wijn in bewaarden. Paul vervangt de binnenband van Ria's fiets. Dan starten we en we fietsen langs de inkom van het festivalterrein van Ozora. Dit jaar heeft het GOA-festival plaats van 29 juli tot 3 augustus 2014. Na nog wat heuvels komen we terug in Paks aan de Donau. Waar de overzet vertrekt staat aangeduid hoe hoog het water van de Donau gestaan heeft op 11 juni 2013 namelijk 892cm, de hoogste aangeduide waterstand. We rijden nu terug op  grindpaden boven op de dijken. Paul krijgt  een lekke band. Bij een paprikaboer mogen we de luchtcompressor gebruiken zodat er genoeg druk (4,5 bar) op de band kan gezet worden. Het begint te onweren en de paprikaboer trekt een flesje wijn open. We durven maar 1 glas drinken, we moeten nog 30km rijden. Gelukkig is het vanaf hier allemaal nieuw geasfalteerde dijkweg want het blijft regenen tot 10km voor ons pension in Baja.

{gallery}albumfietsfotos_dag17{/gallery}

 

 vervolg: klik hier